Relaunching November 15, 2026 · pro diagnostics & tools for independent shopsjoseph@directtoolsource.com
Direct Tool SourcePro Diagnostics
Home / Answers / A/C & Refrigerant (R-134a, R-1234yf, EPA 609) / EPA Section 609 / Can I buy refrigerant without EPA 609 certification?

Can I buy refrigerant without EPA 609 certification?

Short answer: Rules depend on the refrigerant and container size, and they have changed over the years, so check EPA's current Section 609 sales guidance before buying or selling.

EPA has long restricted who can buy certain refrigerants in larger containers, while small cans meant for do-it-yourself recharging have had different rules, including requirements for self-sealing valves on newer cans. The details depend on the specific refrigerant and container size and have been revised more than once.

Rather than rely on what was true a few years ago, read EPA's current Section 609 sales guidance. Professional shops are usually best served by keeping certifications on file so suppliers can verify them quickly.

Whatever the rules allow, buying refrigerant is not the hard part of A/C work. A system that needs refrigerant has a leak, and adding refrigerant without finding the leak wastes money and releases more refrigerant over time. Find and fix the leak, evacuate properly and charge by weight. Wear eye protection and gloves when handling cans or tanks, and never heat a refrigerant container with a flame.

Last reviewed 2026-11-04 · EPA Section 609

Tools used for this job

Mastercool 98310 Wireless Refrigerant ScaleMastercool 99935 R134A & R1234YF Smart Manifold Gauge Set with 72" R134a hoses

General guidance only. Follow the vehicle and tool manufacturer's procedures, and confirm vehicle coverage on the tool maker's list before buying.